Skall vi strida mot AirBnB och Uber?

Det finns massor av verksamheter med företrädare som klappar sig själva på ryggen och tycker de är duktiga - tills en tsunami slår undan fötterna på dem. En digital tsunami.

Skall vi strida mot AirBnB och Uber?. 
Det finns massor av verksamheter med företrädare som klappar sig själva på ryggen och tycker de är duktiga - tills en tsunami slår undan fötterna på dem. En digital tsunami..
Published 2015-08-21

Skall vi strida mot AirBnB och Uber?

Digitaliseringen innebär radikal förändring. Det finns massor av verksamheter med företrädare som klappar sig själva på ryggen och tycker de är duktiga – tills en tsunami slår undan fötterna på dem. En digital tsunami.

Uber taxi


Hotellbranschen är generellt sett ineffektiv med för höga kostnader och obefintlig kundorientering. Så när AirBnB rundar de etablerade aktörerna och erbjuder något bra till ett rimligt pris skriker branschens företrädare rakt ut och vill ha förbud. Men det går inte att stoppa, det är bättre att erbjuda något som människor vill ha. Utveckling går inte att stoppa.
    
På samma sätt. Jag har under flera år varit en motvillig taxikund men är nu en entusiastisk Uberkund. Fungerar precis som jag vill ha det och mycket trevligare och bättre.
    
På samma sätt gillar ingen en fet bankman. Nya digitala lösningar håller gradvis på att slå undan benen på branschen. Swisch är en bra produkt, men bara ett självförsvar på något som annars skulle etablerat sig utan bankernas inverkan.
    
Det är viktigt att inse att Parisarna gick man ur huse för att hindra Eiffeltornets byggnad. Idag är det den enskilt största turistattraktionen i världen och Paris stolthet.
    
Vår rädsla för förändring sitter djupt – vi har en rädsla för allt nytt trots att det är större risk att stå stilla än att anpassa sig till utvecklingen.
    
Jag skall till London om 2 veckor. Jag kommer att bo genom AirBnB eftersom jag inte har lust att betala 5 000 kronor per natt. Jag kommer däremot åka traditionell engelsk taxi eftersom den faktiskt fungerar.
    

Ulf Löwenhav


Artikeln är skriven av Ulf Löwenhav
Skicka e-mail till ulf.lowenhav(at)reaktionvalue.com
Twitter @ulflowenhav

 

Veckans fråga

Är våra stora svenska företag generellt sett tillräckligt förändringsbenägna?
Vad tycker du?

ANNONS:

Mest läst

 

EQapital.se